Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1
Lindevangskolen logo
Mobil menu

Tandpleje

Tandpleje

Tandplejen på Frederiksberg

 

Tandplejen på Lindevangskolen

Kontakt 38210270

 

Hvordan børster jeg tænder på mit barn?

Start med tandbørstning når den første tand kommer frem. Du skal hjælpe med tandbørstning til dit barn er omkring 10 år.

  • Børst med en lille tandbørste

  • Brug en mild fluortandpasta i en mængde der svarer til størrelsen af dit barns lillefingernegl

  • Husk at børste alle tænder

  • Det er bedst at børste tænderne om morgenen og inden sengetid

Tandbørstning på dit barn foregår lettest på puslebordet. Når dit barn bliver lidt større, er det nemmest at sidde med barnet på skødet, og støtte barnets hoved mod din krop. Brug små vandrette gnubbebevægelser, og hold barnets læber til side, så du kan se, hvad du laver.

 

Tandtråd 

Tandtråd er et supplement til den daglige mundhygiejne. Tandtråden kan komme ind og rense hvor tænderne sidder meget tæt sammen. Det er svært at bruge på små børn, men man kan bruge den tandtråd, der ligner små ostehøvle (Indento Floss). Det bør bruges hver dag, men et par gange om ugen er bedre end ingenting.

 

Skolebarnet


Det er stadigvæk en rigtig god ide at hjælpe dit barn med at børste tænder, mindst én gang i døgnet. Vi anbefaler at barnet skal have hjælp til tandbørstning, til barnet er omkring 10 -12 år. Benyt altid en tandpasta tilsat fluor og en tandbørste der er blød og med et lille børstehoved.

 

Tandtråd

Tandtråd er et supplement til den daglige mundhygiejne. Det er meget vigtigt fortsat at bruge den, da de nye tænder nu er på vej frem i mundhulen. Tandtråd bør bruges 1 gang i døgnet, men et par gange om ugen er bedre end ingenting.

 

Forebyggelse af huller i tænderne (0-16 år)  

Udviklingen af et begyndende hul kan stoppes med grundig tandbørstning og brug af tandtråd, hvis hullet ligger imellem tænderne.

 

Fluorbehandling 


Hvis der er begyndende hul i en tand, kan tanden gøres "stærk" igen ved at fluorbehandle den.

Det gøres ved at påføre "Bananlak" (en fluorholdig lak) eller ved at pensle med fluor opløst i vand. Både fluorlakken og fluoren i flydende form skal sidde på tanden i mindst 1 time gerne længere, før barnet må spise igen. 

 

Lakbehandling 

Hvis 6 års eller 12 års kindtænder er dannet med dybe furer, kan der forebygges mod huller, ved at lægge et specielt plastmateriale hen over de dybe furer. Det gør, at tænderne bliver glatte, og renholdelse er derfor nemmere og dermed er sandsynligheden for, at der kommer hul meget mindre.

 

Første undersøgelse

Du og dit barn vil blive indbudt til en samtale og undersøgelse af dit barns tænder omkring 2-års-alderen. Ved den første undersøgelse ser vi:

  • Om der er huller i tænderne

  • Om tænderne er rene

  • Hvor mange tænder dit barn har fået

  • Om tænderne er placeret rigtigt i forhold til hinanden

Kontakt os endelig hvis dit barn falder og slår tænderne, og tandkødet bløder, læben er medtaget, eller nogle af tænderne virker løse.

Hvornår kommer mælketænderne frem?

Bliv dog ikke nervøs, hvis tænderne kommer frem før eller senere end angivet på skemaet. Frembrudstiderne varierer meget.

 

Undersøgelse 6-16 år

Når dit barn begynder i skole, vil tandbehandlingen foregå på skolens tandklinik. Alle børn vil blive undersøgt efter behov. Nogle børn har brug for at komme ofte til tandlæge, andre skal kun ses med 14 måneders mellemrum.

Når dit barn skal undersøges, vil tandklinikken som oftest hente barnet i klassen, nogle gange flere ad gangen så børnene kan følges ad.

 

6-års-tænder / 12-års-tænder



Fra omkring 6-års-alderen og til omkring 14-års-alderen sker det store tandskifte. De første blivende kindtænder kommer ved 6-års-alderen helt inde bag ved mælketandsrækken. De næste blivende kindtænder kommer omkring 12-års-alderen helt inde bag 6-års-tænderne. Ind imellem skiftes næsten alle de små mælkekindtænder.